Jdi na obsah Jdi na menu

Loďka ve slaném moři

16. 6. 2010

ObrazekNápad pro předškoláky, téma moře

Materiál a pomůcky:

 

 

Z kartonu vystřihněte dětem loďku, dejte dětem temperové barvy  a nechejte je natírat. Na komín z ruličky se děti mohou pokusit namalovat proužky - pro předškoláčky to není tak jednoduché, jak se může zdát. Ruličku na dvou místech nastřihněte a spodní část loďky do ní jednoduše zasuňte. Pak vystřihněte bílá okénka a přilepte.

Nápad na tuto lodičku jsem našla v knize Ateliér výtvarných nápadů.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

Na moře si připravte čtvrtku, voskovky, vodovky a sůl. Voskovkami si čtvrtku rozdělte na 4-5 částí. Vysvětlete dětem, jaký je rozdíl mezi světlou a tmavší barvou a dejte jim vodovky. Děti jednotlivé části vymalují vodovkami s různými odstíny modré barvy. Použijte např. světle modrou a do ještě mokré barvy hned přisypte sůl, pak pokračujte tmavší barvou a posolte... Vše nechte důkladně uschnout a pak sůl vyklepejte. Sůl do sebe nasaje vodu i s trochou barvy a na obrázku budete mít nepravidelný vzor zrníček.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

Školáci mohou tuto techniku použít na namalování velryby. Na kontury je použita tzv. vosková rezerváž - moc pěkně vypadá bílá voskovka, ale musíte hodně přitlačit. Také si dejte pozor, ať neposolíte i velrybu - ta přece slaná není :-)

Nápad na velrybu jsem našla v Knize výtvarných nápadů - nakladatelství Svojtka.

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Loďka ve slaném moři

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ryba

(kristina, 1. 4. 2011 17:50)

dejte tam vice obrazku:)




je mi 11 a chcise nauci kreslit

Re: ryba

(Lucka, 1. 4. 2011 18:14)

Ahoj Kristýno,
tento nápad je určený pro předškoláky a návody na kreslení na mých stránkách prostě nenajdeš - protože to sama neumím :-)