Jdi na obsah Jdi na menu

Domácí želé z bezových květů

7. 6. 2017

3.jpg

Suroviny na cca šest skleniček želé:

  • plný košík bezových květů (trhejte je v lese, mimo prašné cesty a silnice)
  • voda dle potřeby
  • přípravek na výrobu marmelád (třeba Gelfix nebo Quittin)
  • třinový cukr nebo obyčejný cukr
  • jeden citron

Květy opláchněte ve vodě - zbaví se trochu pylu a také různé havěti, kterou v želé mít rozhodně nechceme :-)

Připravte si velkou čistou nádobu na namáčení květů. Já jsem květy napěchovala do pětilitrové sklenice od okurek, vešlo se jich tam opravdu požehnaně. Zalijte vodou až po okraj a na chladném, tmavém místě nechejte 1-2 dny louhovat.

Po dvou dnech tekutinu přeceďte a odměřte, kolik litrů jste získali. Jeden litr si vyhraďte na želé  a ze zbytku si můžete udělat třeba sirup - postup je podobný jako u levandulového - jen si upravte poměr surovin. Já jsem vymačkala 1,8 l tekutiny - a mám šest skleniček želé a dvě lahve sirupu.

Vlijte do kastrůlku a přidejte šťávu z jednoho citronu. Dál už postupujte podle návodu na přípravku. Doporučuji si návod přečíst ještě než začnete tekutinu ohřívat a přidávat cukr.

Množství cukru upravte také podle použitého přípravku. Já jsem měla doma Gelfix 2:1 - takže na 1 litr tekutiny připadlo 1/2 kg cukru. My máme raději třtinový cukr, želé je tedy tmavší, pokud použijete cukr normální, bude barva světlejší.

Ze zkušenosti vím, že lákavé barevné fotografie marmelád a sirupů z internetu či časopisů jsou podvrh. Z přírodních surovin sytých fogogenických odstínů nedocílíte. Netrapte se tedy barvou obsahu skleniček, ale pohlídejte si kvalitu surovin.

Začátečnicím radím, aby se nebály a želé, marmeládu, či sirup vyzkoušely. Není to taková věda, při vaření se vám provoní celý byt a děti budou nadšeně vyprávět, co doma maminka nebo babička ukuchtily :-)

Výsledná konzistence je poměrně tekutá, vůbec se tím ale netrapte, namazané na palačinkách či lívancích je to dobrota.

1.jpg

Skleničku si můžete vyzdobit doma vyrobenou etiketou a vyrobit tak vlastně jedlý dárek. Víčko zakryjte kouskem záclony, převázané šňůrkou. Milovníci vintage stylu použijí pytlovinu a lýko.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Domácí želé z bezových květů

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář