Jdi na obsah Jdi na menu

Levandulový sirup

8. 7. 2016

kopie-c.---p1440303.jpg

Suroviny a pomůcky:

  • velký hrnec o objemu cca 5l
  • květy i stonky levandule (můžete použít i jiné bylinky)
  • 2 l vody
  • 2 kg cukru
  • 4 -5 ks bio citronů
  • 2 lžíce kyseliny citronové
  • teploměr na vaření

Ve velkém hrnci svaříme 2 l vody a necháme jí důkladně vychladnout. Svařením vody se nám odpaří chlór. Do studené převařené vody dáme snítky levandule - množství neumím odhadnout. Já dávám přibližně tolik, aby byl 5 l hrnec do poloviny naplněný vodou i bylinkami. Hrnec dáme do ledničky nebo do chladného sklepa a bylinky necháme cca 2 dny louhovat.

Tekutinu scedíme přes čistou utěrku, přidáme 2 kg cukru (můžeme i méně), šťávu z bio citronů a 2 lžíce kyseliny citronové. Pokud víte, že sirup spotřebujete rychle, můžete kyselinu citronovou vynechat.

Vše mícháme a zahříváme na teplotu cca 30 stupňů. Cukr se rozpustí, sirup se vám rozvoní po celé kuchyni a díky nízké teplotě zůstanou zachovány všechny účinné látky (levandule je uklidňující, pozitivně působí na trávení a nervovou soustavu). Nalijeme do čistých sterilizovaných lahví, víčka můžete ještě vydezinfikovat slivovicí :-)

Stejný recept můžete použít i na jiné bylinky - my už máme šťávičky z bezového květu, máty, meduňky a chystám se i na další pokusy. O barvě sirupu rozhoduje i použitý cukr - u nás vede třtinový cukr - sirup je pak tmavší. Do levandulového sirupu jsem ale dala normální bílý cukr, třtinový se mi tam pocitově moc nehodil. Všechny sirupy budou mít žluto-béžovo-hnědou přírodní barvu. Je skoro děsivé si představit, kolik barviv musí dávat do sirupů ze supermarketu, aby měly zářivě žlutou či červenou barvu...

Jinak se těším, až si sirup namíchám v zimě a vůně levandule mě zase vrátí do letních dní a radovánek :-)

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Levandulový sirup

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Levandule

(Eva , 23. 6. 2018 23:08)

Musím oponovat s tou barvou, levandulový vařím už dlouho a mám ho vždy krásně karmínově zbarvený, bez použití jakýchkoliv přibarvovadel. Levandule je fialová a přirozeně sirup obarví.

Re: Levandule

(Lucie, 25. 6. 2018 9:11)

Dobrý den,
děkuji za postřeh. Patrně záleží na také odrůdě levandule, vyzrálosti květů... Louhováním za studena vznikla prostě přírodní barva, vařením možná květy uvolní více barviva.